Ai Weiwei’s Human Flow

Wat heb ik vandaag geleerd na het zien van Human Flow, een documentaire van Ai Weiwei.

“Muren creëren altijd stereotypes”. De Palestijnen en Israeli hebben in hun dagelijkse leven nog maar weinig contact met elkaar omdat ze gescheiden leven door verschillende grensmuren. Omdat er nog maar weinig contact is, creëren ze in hun brein stereotypes van elkaar. Daardoor verzwakt de empathie en sympathie voor elkaar. Jonge Palestijnen die in de Gaza strook opgroeien hebben bijvoorbeeld soms nog nooit persoonlijk contact gehad met een Israëliër waardoor ze hebben een zelf geconstrueerd beeld, vaak vol haat, van hen hebben.

Toen de Berlijnse muur viel in 1989, waren er ‘slechts’ 11 landen met een grensmuur. Nu, ruim 30 jaar later, hebben 70 landen zo’n muur gebouwd. Tegelijkertijd zien we meer mensen die op vlucht zijn, dan ooit tevoren. Iedere dag ontvluchten 34.000 mensen hun huis en reizen ze duizenden kilometers over land en zee op zoek naar veiligheid. In totaal zijn er wereldwijd 65 miljoen migranten.

De Syrische astronaut Muhammed Faris, die nu overigens leeft als vluchteling in Istanbul, zegt dat toen hij een astronaut was en neerkeek op de aarde, hij iedere persoon als een individu zag. Maar hij vervolgt: “Helaas zijn er slechte mensen op aarde”. “Misschien moeten we die allemaal naar de ruimte sturen”. (…)