Het Laatste Eiland

Ik ben dol op van die festivals die in samenwerking met natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten worden georganiseerd of tot stand komen. De leukste is misschien wel Grasnapolksy, wat tót dit jaar plaatsvond in- en rondom het mooie zendgebouw van Radio Kootwijk. De plek, in dit geval de weidse zandvlaktes van Kootwijkerzand met het radiogebouw, is misschien wel de hoofdact, en de rest het randprogramma. Net zo op Into The Great Wide Open, waarbij Vlieland veel meer is dan een stuk decor en daardoor de aantrekkingskracht van zo’n evenement alleen maar groter wordt.

Maar er is een nieuw festival dat zo’n beetje binnen diezelfde kaders past; Het Laatste Eiland. Een eendaagse ontdekkingstocht voor pioniers die zich willen onderdompelen in de natuur, laten verrassen door bijzondere programmaonderdelen, de nieuwste muziekacts en niet bang zijn voor het onbekende, aldus de organisatie.

dsf9316 het laatste eiland 2018 2018
Onder de fruitbomen in de boomgaard.

Het herstel van de verbinding tussen zee en rivier, door het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen later dit jaar, betekent voor het Haringvliet een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls. Het is de perfecte aanleiding voor de organisatoren om het gebied opnieuw te verkennen en onder de aandacht te brengen en waar kan dat beter in de Haringvliet dan op het piepkleine natuureiland Tiengemeten?

De eerste editie van het eendaagse festival vond afgelopen weekend plaats. Nou ja ‘festival’, een massaal gebeuren was het niet. Het is eerder een intiem evenement voor 600-700 mensen. Er werden tijdens Het Laatste Eiland verschillende excursies door het gebied georganiseerd om zo, op een laagdrempelige en soms grappige manier, kennis te maken met natuur. Ik nam bijvoorbeeld de poëtische bootreis door het gebied met ‘Sterke Verhalen & Slechte Hitjes’. Anderhalf uur varen met verhalen van vier enthousiaste sprekers waaronder vertegenwoordigers van de Vogelbescherming en Natuurmonumenten die het gebied op hun duimpje kennen. En slechte hitjes natuurlijk!

dsf9220 het laatste eiland 2018 2018
Muziek om tegenaan te lopen. Midden op het fietspad in dit geval.

Op het eiland verplaats je je het beste per fiets. De weidse vlakten worden afgewisseld door gebieden met ondiep stilstaand water waar veel vogels te vinden zijn, en mooie boomgaarden. Op verschillende plekken op het eiland vind je muziekanten, theater-opstellingen of kun je de natuur beleven door deel te nemen aan een uitje zoals vogels spotten, schilderen (met de vrouw van Bob Ross) of een workshop natuurfotografie.

Maar er was natuurlijk ook muziek en ander vermaak, lekker eten en vooral veel gezelligheid en een toffe sfeer. Check hier wat beelden die ik schoot. Volgend jaar ook komen? Houd de website in de gaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *