Koffie—Koffietijd!

Als ik één verslaving heb, dan is het wel aan koffie! Een blitse Italiaanse espressomachine, die heb ik niet. En da’s misschien maar beter ook. Ik zet m’n koffie eigenlijk alleen nog maar met een ouderwetse Bialetti mokkapot en soms met een Hario filtersetje. Hoe meer moeite het me kost om een kop koffie te zetten, hoe minder ik ze drink, en hoe lekkerder ze smaken.

Op de jaarlijkse Amsterdamse koffiebeurs zie je dat koffie tegenwoordig vooral om beleven gaat. Niet een zak gemalen koffie in een automaat gooien en op de knop drukken, maar zorgvuldig malen, wegen en meten. Soms moet ik er bijna om lachen, al dat protocol-gedoe. En het vooral als het gaat om het obligatoire jargon. Hoe moeilijker hoe beter. Free pouring, naked espresso’s, single origin. Alsof je woordenschat een ‘sociaal visum’ is, ken je specialty-coffee-termen en je bent éen van ons.

Beleving

Maar goed, koffie zetten, dat kunnen ze op de beurs wel. Alle producten met melk en de zoete snacks sla ik over. Ik geniet vooral van de Afrikaanse boontjes. Baristas toveren ze om tot fris zure espresso’s waar je hart ècht even sneller van gaat kloppen. Steek je neus in het kleine kopje en de fruitgeuren overmeesteren je zintuigen. Even ben je met je hoofd ergens anders. Jammer dat deze uitmuntende espresso’s nergens kunt vinden in mijn stad. Alkmaar, onder de koffiekenners een beetje bekend als de de geboortestad van koffielegende Peet (Peet’s Coffee), is op het gebied van koffie namelijk nogal braaf. Eigenlijk is een goed bakkie hier sowieso al een zoektocht (wél lekker: Kowalski en de Koffiemolen).

Verder heb ik op de beurs een paar briljante filterkoffie’s geprobeerd. Misschien is het de omgeving. De omgeving die je bijna dwingt om je zintuigen aan te scherpen en met volle aandacht te ruiken en te proeven. In volle concentratie verdwaal je gewoon in het palet van smaken. Eigenlijk zijn al die filterkoffie’s zoveel verfijnder dan de espresso’s. Alleen als je lijf weer schreeuwt om koffie dan is de keuze vaak zo simpel: “het sterkste wat je eruit kan toveren graag en wel nu!”